GAP TURU
İnsanlık tarihinde çok uzun yıllar beşiklik eden Güneydoğu Anadolu’nun Mezopotamya Topraklarına yolculuk vakti.
Peygamberler şehri olan Şanlı Urfa…
Tarih Kokan kendine özgü mimarisi ile masal şehri Mardin…
Doğunun Paris’i Diyarbakır…
Güneşin doğuşunun ve batışının en görkemli halini gören Adıyaman…
Doğunun tüm güzelliklerini görebileceğiniz muhteşem bir tur…
GEZİLECEK YERLER
ŞANLIURFA-MARDİN-DİYARBAKIR-ADIYAMAN
ŞANLIURFA:
Halfeti-Göbeklitepe-Hz. Eyüp Peygamber Sabır Makamı- Bakırcılar Çarşısı-Baharatçılar Çarşısı-Balıklı Göl- Ayn Zeliha Gölü-Sıra Gecesi-Şanlıurfa Konaklama
MARDİN
Kasımiye Medresesi-Kırklar Kilisesi-Eski Mardin Evleri-Ulu Camii-Eski P.T.T Binası-Eski Pazar
DİYARBAKIR
Diyarbakır Surları-Hz. Süleyman Camii ve 27 Sahabe Türbeleri–Diyarbakır Ulu Camii-Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi-Hasan Paşa Hanı- Diyarbakır On Gözlü Köprü-Diyarbakır Konaklama
ADIYAMAN
Nemrut Dağında Gün Batımı
Nemrut Dağı Heykelleri: Kral Antiokhus (Theos), Herakles (Ares-Artagnes),Zeus (Oromasdes),Fortuna (Kommagene tanrıçası) Apollo (Mithras)
1.GÜN
Sabah erken saatlerinde Gaziantep’e ulaşıyoruz. Halk arasında Antep olarakta anılan Gaziantep şehri farklı ve gelişmiş yemek kültürü ile sadece bir gastronomi şehri değil, doğal güzellikleri, tarihi yapıları ve antik kentleri ile tam bir turizm cennetidir.
Gaziantep'teki ilk gezi noktamız Zeugma Antik Kentinden çıkarılan mozaiklerin sergilendiği Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi’dir. Müze ismini bölgedeki antik kentinden almakla beraber, dünyanın ikinci büyük müzesi olma niteliğini taşımaktadır. İçerisinde bulunan Çingene Kızı ve diğer tüm mozaikleri göreceğiz. Ardından Gaziantep Kalesini panoramik olarak görüp fotoğrafını çektikten sonra Bakırcılar çarşısını ve Almacı Pazarını görmek üzere istikamet ediyoruz. Almacı pazarı geçmişte meyvesinin nadir bulunması ve bu tarihi pazarda tane ile satışa sunulması nedeniyle elmacı/almacı ismiyle anılmaktadır. Pazar, ziyaretçilerine Gaziantep’in toprağında yetişen tüm ürünlerin koleksiyonunu sunmaktadır.
Bakırcılar Çarşısı olarak adlandırılan çarşı bir çok el sanatı esnafının üretim yaptığı bir çarşılar kompleksidir.
Burada vereceğimiz serbest zamanda Menengiç Kahvesi içebilir, Baklava, Fıstık, Bakır ve Yemeni alışverişi yapabilirsiniz.
Serbest zamanın ardından Gaziantep turumuzu burada sonlandırarak Şanlıurfa’ya doğru yolculuğumuz başlayacaktır.
Şanlıurfa da İlk olarak Eski Halfeti’ye ulaşıyoruz. Eski Halfeti’ye geldikten sonra tekne turumuzu gerçekleştirmek üzere tekne turu yapacağımız yere geçiyoruz.
Halfeti ;Türkiye’nin en sıra dışı olan Şanlıurfa’nın batı ilçelerinden olan Halfeti kendine has Karagül’ü olarak da tanınmaktadır.2000 yıllarında yapılan Birecik Barajı sonrası sular altında kalan onlarca köy arasında bu esrarengiz ilçemizde sular altında kalmıştır. Halfeti güneydoğu Anadolu’daki ilçeler arasında Milliyetçiliği ile ön plana çıkmaktadır. Bu ilçemizde Vatanına olan sevdalarını ve en çok Türk bayrağımızın asılı olduğu Teknelerde Eski Halfeti’yi görüyoruz. Eski Halfetide zengin kültürel miras olarak ve sayısız güzellikleri görüyoruz. Tekne turumuzda Rum kale önünden geçerek sular altında kalan köyümüze doğru hareket ediyoruz. Rumkale Fırat Nehri ile Merzimen Çayı sularının kavuştuğu noktada yüksek bir kayanın tepesinde konumlanmıştır. Rumkale’deki mimari kalıntılar Geç Roma ve Ortaçağ karakteri taşıyor. Kalede bugün görülebilen yapılar arasında Aziz Nerses Kilisesi, Barşavma Manastırı, çok sayıda yapı kalıntısı, su sarnıçları, kuyu ve hendek vardır.
Rumkale’nin 2 ana giriş kapısı var. Biri Fırat Nehri, diğeri ise Merzimen Çayı tarafında bulunuyor. Günümüzde sadece ayaklarının kalıntısı kalmış olan bir köprü ile kara bağlantısı sağlanmaktaymış eskiden. Şimdi ise bu yapılar baraj sularının altında kaldığından sadece tekne turları ile ulaşım sağlanabiliyor. Tekne turumuz ile bu muhteşem yapının yanından geçebiliyoruz ilerleyen yıllarda Kale’nin tamamen turizme açılması için çalışmalar hala devam etmektedir. Tekne ile batık şehir olan Eski Halfeti’ye yanaştığımızda Ulu caminin sular altında kaldığını görüyor ve sadece minarenin hala sağlam bir şekilde sular üstünde kaldığını görebiliyoruz.
Halfeti ziyaretimizin ardından otelimize yerleşmek üzere Şanlıurfa merkeze hareket ediyoruz. Otele geçip yerleştikten sonra sıra gecesine katılacağımız konuk evine geçiyoruz. Bu güzel günün yorgunluğunu bölgeye has türkülerle, kebap ve çiğ köftesiyle sonlandırıyoruz.
Sabah erken saatlerinde otelde alacağımız sabah kahvaltımızın ardından otelden ayrılıp Eski Mardin’e doğru hareket edip buradaki kendine özgü mimarisi ile olan Eski Mardin evlerini görüyoruz.
Ardından Dilimli kubbesi ve minaresiyle Mardin’in sembolü olan Mardin Ulu Cami, Artuklu Dönemi mimari örnekleri arasında özel bir yere sahip Ulu camii ziyaretimizi gerçekleştiriyoruz.
Buradan yürüyerek Mardin’in eski P.T.T binasını panoramik olarak görüyoruz.
Ardından Kırklar Kilisesi ziyaretini yapacağız. Mor Behnam ile kız kardeşi Saro adına yapılan ve şu anda Kırklar Kilisesi olarak tanınan kilise iki ismini de erken dönem Hıristiyan efsanelerinden almıştır ve 6'ncı yüzyılın ortalarına ait bir yapıdır. 1799’da burda bir okul açılmış olup, 1825-1899 yılları arasında faal olduğu bilinmektedir. 1928 yılına kadar eğitim ve öğretim devam etmiştir. Kilise ziyaretimizden sonra Eski Pazardan geçerek alışveriş yapacak misafirlerimize serbest zaman verilecektir.
Mardin de verilen serbest zamanda bölgeye özgü bıttım sabunu, ünlü mavi badem şekeri ve Süryani çöreği alabilirsiniz.
Mardin programımızı burada sonlandırıp Diyarbakır’a hareket ediyoruz.
Diyarbakır tur programında yer alan on gözlü köprüyü ziyaret edip, buradaki fotoğraf molasının ardından Diyarbakır merkezde konaklayacağımız otele yerleşiyoruz.
Sabah otelde alacağımız kahvaltının ardından otelden ayrılıyoruz.
Doğunun Sur içinde kalan bölgesi ile turumuza başlıyoruz. Suriçi bölgesi, Diyarbakır’ın asıl yerleşim yeridir. 19. yüzyıla kadar, Diyarbakır merkezdeki yerleşim, bu şehir surları dışına hiç çıkmamış. O nedenle de Suriçi denilen bölge, kendi içinde mimari özelliklere sahip, kompakt bir yerleşim yeri olarak kalmıştır.
Suriçi gezimizde Hz. Süleyman Camii ve 27 Sahabe Türbeleri’ni ziyaret ediyoruz.
Suriçi gezimizin ardından Anadolu’nun en eski camisi olarak bilinen Diyarbakır Ulu camiiyi ziyaret ediyoruz. 639 yılında, Diyarbakır’a egemen olan Müslüman Araplar tarafından, Ermenilerden kalan Martoma Kilisesi’nin camiye çevrilmesiyle oluşturulmuştur. Cami, 1091’de ilk olarak Büyük Selçuklu Sultanı Melikşah’ın isteği üzerine, sonrasında da değişik dönemlerde birçok kez onarım görmüş. 1115 yılındaki yangın ve deprem sonrası sütunlarındaki bezemeli taşların hepsi yıkılmıştır. Ulu Cami aynı zamanda, sırasıyla Kabe, Ravza-i Mutahhara, Mescid-i Aksa, Suriye Şam Emevi Cami’den sonra İslam’ın 5. Harem-i Şerifi olarak kabul ediliyor. Bu arada Yahudi inancına göre Kudüs’ten sonraki en kutsal şehirlerden Kalne de burada.
Buradaki programımızın ardından 1733 yılında inşa edilmiş olan, 1974 yılında restore edilerek Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Müzesi olarak ziyarete açılan Cahit Sıtkı Tarancı’nın doğduğu ve çocukluk yıllarını geçirdiği evi görüyoruz. Ev Diyarbakır’ın geleneksel konut mimarisinin tüm özelliklerini taşımaktadır.
Ardından Osmanlı dönemi valilerinden vezir zade Hasan Paşa tarafından 1573 yılında yaptırılmış olan Hasan Paşa Hanına geçiyoruz. Hasan paşa Hanı iki katlı, avlulu bir han. Ortasında sütunlu ve üstü kubbeli bir şadırvanı da olan han, bugün Diyarbakır’ın en turistik kahve molası noktalarındandır.
Diyarbakır şehir merkezinde ki gezimizi bitirdikten sonra Adıyaman’a gitmek için aracımıza geçiyoruz. Adıyaman bölgesine geldikten sonra Nemrut dağına çıkmak için servislerimizle Kahta bölgesinde buluşuyoruz. Ardından Nemrut dağına çıkış yolculuğumuz başlıyor.
Nemrut dağında M.Ö. 163 ve M.S. 72 yılları arasında, bu bölgede egemenlik kuran Kommagene Krallığı’nın kralı I. Antiochus, atalarına ve tanrılara minnettarlığını göstermek için krallığının en yüksek dağına anıtsal heykeller ve kendi mezarını yaptırmış. Aynı heykellerden 2 grup var. Bir grup heykel güneşin doğuşunu, diğer grup da batışını selamlayacak şekilde yerleştirilmiş.
Nemrut dağında güneşin batışını izledikten sonra turumuzu sonlandırarak servislerimize geçerek aracımızın olduğu bölgeye doğru hareket ediyoruz.
Aracımıza geçip Konya’ya geri dönmek için yola çıkıyoruz. Muhteşem Gap turumuzun ardından başka bir turumuzda yeniden görüşmek üzere Little & Joy Turizm misafirleriyle vedalaşıyoruz.
KAPSAMLI GAP TURU ve diğer hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi için aşağıdaki bilgilerimizden bize ulaşabilirsiniz.